Marka Nedir?
Bir işletmenin ürün veya hizmetlerini bir başka işletmenin ürün veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan kişi adlarından, sözcüklerden, şekillerden, harflerden, sayılardan oluşan her türlü işaret ve sembollere marka denilmektedir.
Globalleşen dünyada ayrıcalıklı bir yere sahip olmak isteyen işletmelerin gelişen ekonomiden pay alabilmeleri için marka tescili yapmaları gereken en önemli husustur.
Marka Araştırması Nedir ve Nasıl Yapılır?
Marka Tescili Neden Yapılmalıdır?
Markanın en temel işlevi ayırtetmektir. Bu nedenle marka olacak ibareler benzersiz değilse de en azından karakteristik ve mutlaka orjinal olmak zorundadır. İştigal konusunu tasvir eden, başkasının önceden tescil ettirdiği veya tescil başvurusunda bulunduğu markalar ayırt edicilikleri olmadığı gerekçesiyle tescil edilemez.Globalleşen dünyada ayrıcalıklı bir yere sahip olmak isteyen işletmelerin gelişen ekonomiden pay alabilmeleri için marka tescili yapmaları gereken en önemli husustur.
Marka Araştırması Nedir ve Nasıl Yapılır?
Marka araştırması, başvuru yapılması planlanan markanın daha önce bir başkası tarafından tescil edilip edilmediğinin araştırılmasıdır. Bu araştırma Türk Patent Enstitüsü kayıtlarından yapılır. Markalar sektör (sınıf) bazında tescil edildiği ve benzer markalar olması halinde de tescil gerçekleşmeyeceği için bu araştırma özellikli ve geniş kapsamlı bir araştırmadır. Bu nedenle araştırmanızı bizim yapmamız ve sizi yönlendirmemiz daha doğru olacaktır.
Marka Tescil Başvurusu (Yurtiçi) Nasıl Yapılır?
Türkiye' de marka başvurularının yapıldığı tek yetkili kurum Türk Patent Enstitüsü'dür. Türkiye'de bulunan gerçek ve tüzel kişiler tek başlarına ya da Türk Patent Enstitüsü' ne kayıtlı ve yetkili Marka Vekilleri ile başvuruda bulunabilirler. Marka başvurusu özen gösterilmesi gereken, marka örneği ve marka ismi açısından geri dönüşü olmayan bir aşamadır. Yaklaşık 10-12 ayı kapsayan bir sürecin başlangıcı olan bu aşamanın konunun uzmanı yetkili bir vekil vasıtasıyla yürütülmesinde büyük fayda vardır.
Marka ön araştırma ve tescil başvurusu
- Tescil edilecek markanın varsa logosu, (Yazı karakteri), amblemi, etiketi veya ambalaj örneği
- Vekaletname.
- Marka başvuru ücretinin ödendiğine dair belge (Banka dekontu )
Marka Yenileme İşlemi
- Marka Tescil Belge Aslı
- Vekaletname.
- Harç ve ücret ödendi belgesi aslı
Adres, Ünvan ve Nevi Değişikliği İşlemi
- Marka Tescil Belge Aslı
- Vekaletname.
- Harç ve ücret ödendi belgesi aslı
Devir Sözleşmesinin Hazırlanması ve Sicile Kayıt İşlemi
- Devir sözleşmesi (noter tasdikli)
- Marka tescil belgesi aslı
- Vekaletname.
- Harç ve ücret ödendi belgesi aslı
Lisans Sözleşmelerinin Hazırlanması ve Sicile Kayıt İşlemi
- Lisans sözleşmesi (noter tasdikli)
- Marka tescil belgesi aslı
- Vekaletname.
Veraset ve intikal
- Mahkeme kararı
- Marka tescil belgesi
- Vekil var ise mirasçılara ait Vekaletname (noter tasdikli)
- Harç ve ücret ödendi belgesi
Tescilli Markaların Takibi
- Vekaletname.
İtiraz İşlemi
- Vekaletname.